Mob: 091 534 85 81
Naručite knjigu
"100 hvatskih lidera"!

Booking govornika

Dopustite nam pronaći pravog
govornika za Vas
. Molimo ispunite
formu sa vašim podacima:


Kreativnost je motiv, a koncentracija i prioriteti ono što nas vodi do cilja

Volim započinjati projekte, raditi planove realizacije jer mi je taj dio zanimljiv, ali već na samoj polovici razmišljam o novom projektu. Što napraviti?

Strast kreativnog dijela započinjanja nikako se ne može mjeriti sa samodisciplinom koja nam je potrebna kako bismo odoljeli izbjegavanju završavanja započetog projekta i niste usamljeni u tome. Važno je raditi na samousavršavanju, ali dobro je što imate ideje i razmišljate o novim projektima. Rezultat uvijek dolazi na kraju, a realizacija je puno interesantnija nego što se to na prvi pogled čini. Mogli bismo reći da se češće radi upravo o podsvjesnom izbjegavanju poteškoća jer kada se plan i realizacija ne poklapaju baš u svim segmentima onda sanjamo o novim projektima. Možemo u cjelosti uživati u plodovima jeseni ako pričekamo jesen, da oni dozore. Potrebno je strpljenje i fokusiranost. Ista je logika svuda oko nas. Laserska je svjetlost redovito gotovo monokromatska. Jedne je valne duljine odnosno boje i usmjerena je u uskom snopu. Disperzirane zrake svjetlosti koje emitiraju uobičajeni izvori svjetlosti su potpuno nemoćne u odnosu na snagu lasera koji probija. Fokus i smjer su dvije najvažnije stvari koje su nam potrebne za završetak projekta. Psihološki gledano to je „Očaravajuća obuzetost“ – flow, koja nas toliko obuzme da jednostavno zaboravimo na sve drugo i postajemo snažno djelotvorni jer čitavim tijelom, umom i dušom slijedimo svoju konkretnu misao ustrajemo u ostvarenju jasnog cilja. Fokusirajte se i prepustite se njezinom djelovanju.

Jučerašnje vrijeme je zauvijek otišlo i više se neće vratiti i ne treba oko toga brinuti, ali zato imamo sutrašnji dan. Imajte na umu da su inteligencija, mašta i znanje nužni preduvjeti, ali ih samo djelotvornost pretvara u rezultate. Neki ustraju, a drugi odustaju na samom početku, neki u sredini, a neki u samom finalu. Kada se usredotočite na doprinos, na ono što ćete dobiti od projekta ustvari ste se usredotočili na djelotvornost. Vrijeme je faktor koji je ključan za naš osoban i poslovni život, ali nemamo samo 24 sata na raspolaganju već puno više od toga. Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku je građena 105 godina s prekidima. Od idejnog začetka do početka gradnje prošla su tri desetljeća, ali katedrala s pročeljem, rozetama i Jurjevim vijencom je tamo.

Dr.sc. Jasminka Samardžija