Mob: 091 534 85 81
Naručite knjigu
"100 hvatskih lidera"!

Booking govornika

Dopustite nam pronaći pravog
govornika za Vas
. Molimo ispunite
formu sa vašim podacima:


Oprez! Nekad manje nije više

Kolega mi je sugerirao da se oslobodim manje profitabilnih poslova.  Zašto je potrebno osloboditi se  tržišta koje mi nosi relativno malo, ali stalnih prihoda?

Postoje tržišta, asortimani, proizvodi, klijenti pomoću kojih samo preživljavate. To su poslovi koji vam ispunjavaju proizvodne kapacitete oduzimaju dane, tjedne, ali i godine. Velik je to oportunitetni trošak jer Vas osrednjost onemogućava da radite ono što Vam nosi veće prihode. Što napraviti? Zapitajte se što bih radio kada tog kupca ne bi bilo, da se to tržište zatvori? Učinite sebi uslugu jer osrednjost je nešto najgore čime se možete zadovoljiti. Pomislili ste; sve je to lijepo...ali kad bi barem ili možda da sam barem ili kakva korist kad...i najlošija varijanta: da budem potpuno iskren – da, budite na trenutak potpuno iskreni sami sa sobom jer Vam ,u sjajan celofan zapakirani izgovori, omogućavaju rad isključivo ispod granice Vaših mogućnosti.  Izgovori su uljepšane laži, mentalna ograničenja koje nas tjeraju da racionaliziramo potencijalni neuspjeh, zavaravamo sami sebe stvarajući okruženje koje nam ne daje prostor za preuzimanje odgovornosti i prihvaćanje izazova.  Nazvati ćemo to „Iluzija umjetno postavljenih granica našega uma“.  Zamislite da nismo nikad čuli za Ukrajinu, tada tamo ne bismo ništa mogli prodati, ali mi znamo da Ukrajina postoji i zato treba odlučiti i informirano i odlučno krenuti prema isplativim tržištima.

Definirajte  koja tržišta Vam nose najmanje dobiti
Definirajte koja se Vaša ograničavajuća uvjerenja kriju iza gubitka ili povlačenja s tih tržišta
Ne zaboravite da plaćate visoku cijenu ako radite ono što Vam ne nosi maksimalnu korist
Pogledajte prema budućnosti, prema naprijed koje pozitivne rezultate ćete moći iskusiti kao rezultat oslobađanja od postojećih loših plasmana
Definirajte nove modele ponašanja koji će Vas motivirati i tjerati da ustrajete.

I da ne zaboravim, krenite već danas jer sve su ostalo izgovori.

Dr.sc. Jasminka Samardžija